Mannens seksuelle anatomi og fysiologi

BarberingMannens og kvinnens kjønnsorganer er veldig forskjellige, men de er skapt slik at de passer perfekt sammen. Faktisk er kjønnsorganene til gutter og jenter helt like de første 7 ukene i svangerskapet. Det er når guttefosteret begynner å produsere hormonet testosteron at kjønnsorganene utvikler seg til å bli mannlige.

Det kan være nyttig å vite litt om forskjellene på mannens og kvinnens kropp, manglende kunnskap kan ofte skape seksuelle problemer som lett kunne vært unngått.

Mannens ytre kjønnsorganer består av penis og pungen. Den største delen av penis henger utenpå kroppen og er dekket av hud som lett kan beveges fram og tilbake. Den ytterste delen er ofte litt tykkere enn resten av penis og kalles for penishodet. Ytterst på penishodet finnes urinrørsåpningen der det kommer urin når mannen tisser eller sæd hvis han får orgasme. Inne i penis er det tre såkalte svamplegemer som fylles med blod når mannen får seksuelle følelser.

Mann ytre kjønnsorganer

Penishodet er dekket av en hudfold som kalles forhuden. Denne kan trekkes bakover slik at penishodet kommer fram. Hos noen gutter er åpningen i forhuden trang slik at forhuden ikke kan trekkes helt tilbake. Ofte går dette over av seg selv når gutten vokser, og i de få tilfellene det ikke går over og kan man få behandling hos en lege med en sterk kortisonkrem.

Selve penishodet inneholder mange nerver og er derfor veldig følsomt. Penishodet er mest følsomt på undersiden der det går en liten hudstreng fra penishodet til forhuden. Hudstrengen kalles for frenulum. Når huden rundt penis beveges under samleiet overføres noe av bevegelsen til det følsomme området gjennom frenulum.

Urinrøret går inne i det midterste og tynneste svamplegemet på undersiden av penis fra urinrørsåpningen til urinblæren. Svamplegemene er festet til undersiden av bekkenskjelettet, og denne del delen av penis er nesten like stor som den synlige delen utenpå kroppen.

Male_pre_phase_text

Pungen inneholder de to testiklene som produserer sædceller og hormonet testosteron. Det er testosteron som gjør at gutten utvikler seg til mann under puberteten. Testiklene er veldig følsomme slik at det kan gjøre veldig vondt hvis de for eksempel kommer i klem. Fra hver testikkel går det en sædleder opp til de såkalte sædblærene og blærehalskjertelen (prostata). Selve sædcellene kommer fra testiklene, men det er sædblærene og blærehalskjertelen som lager mesteparten av væsken som kommer ut når mannen har orgasme. Denne væsken inneholder næring til sædcellene slik at de kan overleve flere dager inne i kvinnens kjønnsorganer.

Mellom blærehalskjertelen og penis finnes det to små kjertler som produserer en klar væske. Disse kalles Cowperske kjertler. Når mannen blir seksuelt stimulert kommer denne væsken ut i urinrøret og litt av væsken kan komme ut av urinrørsåpningen. Dette er ikke vanlig sædvæske, men den kan likevel inneholde noen sædceller. Det betyr at kvinnen i noen tilfeller kan bli gravid hvis denne væsken kommer inn i skjeden, selv om mannen ikke har hatt utløsning.

Bortsett fra noen små muskelfibre i urinrøret og blodårene inneholder ikke penis muskler. Men det er mange muskler festet til bekkenskjelettet som har innvirkning på penis. Den største av musklene kalles ofte for PC-muskelen (av latin pubococcygeus). Det er denne muskelen man strammer for å stoppe strålen mens man tisser. Under orgasmen trekker PC-muskelen seg sammen flere ganger etter hverandre. Den hjelper til med å pumpe sædvæsken ut av penis.

Det er helt vanlig at en ung mann får orgasme mye raskere enn han selv ønsker under samleiet. Men det går også an å stramme PC-muskelen under samleiet for å bremse de seksuelle følelsene og utsette tidspunktet for orgasmen. Derfor kan det være nyttig å gjøre knipeøvelser. Når mannen har en sterk PC-muskel og god kontroll over denne er det mye lettere å utsette orgasmen slik at samleiet varer lenge nok til at også ektefellen hans får orgasme.

Mannens seksuelle reaksjoner

Forskerne Masters & Johnson gjorde et omfattende arbeid for å kartlegge hva som skjer i manns- og kvinnekroppen under seksuell aktivitet. De beskriver fire faser av seksuelle reaksjoner som er de samme for både menn og kvinner: Opphisselse, platå, orgasme og oppløsning.

1. Opphisselse

Det første som skjer med mannens kjønnsorganer er at svamplegemene i penis fylles med blod. Dette kalles for reisning eller ereksjon. Da vokser penis i størrelse, den blir stiv og står fram eller opp. Hos noen står penis rett fram, hos andre litt til siden eller oppover. Det er helt normalt at penis er litt buet eller skjev når den er stiv.

Male_excitement_phase
Under opphisselsesfasen blir svamplegemene i penis fylt med blod slik at mannen får ereksjon, pungen trekker seg sammen og testiklene kommer nærmere kroppen.

I pungen er det små muskelfibre i huden som gjør at pungen krymper og trekker testiklene nærmere kroppen. Kjertlene mellom blærehalskjertelen og penis begynner å produsere væske som skilles ut i urinrøret. Samtidig øker mannens puls og blodtrykk når de seksuelle følelsene blir sterkere. Det er vanlig at flere muskler i kroppen spenner seg.

2. Platå

Når mannen kommer til platåfasen er ereksjonen på sitt sterkeste. Penishodet blir enda litt større og kan blir rødlig eller fiolett på grunn av den økte mengden blod. Pulsen, blodtrykket og musklene i kroppen spenner seg enda mer. Noen får ufrivillige små rykninger i kroppen. Pusten blir også dypere og raskere. En del menn får rødhet i huden på magen som kan spre seg til brystet, halsen og ansiktet. De såkalte Cowperske kjertlene utskiller en klar væske til urinrøret som kan komme ut gjennom urinrørsåpningen.

Male_plateau_phase
Under platåfasen blir svamplegemene enda mer fylt med blod slik at penishodet blir større, testiklene snur seg litt fremover og de Cowperske kjertlene utskiller en klar væske.

Mange menn klarer ikke å holde seg på dette nivået mer enn en kort stund før orgasmen kommer. Men ved å lære seg å slappe av og ved å trene PC-muskelen kan mannen få mye bedre kontroll. Da kan han holde seg på platåfasen i lengre tid under samleiet uten å få orgasme.

3. Orgasme

Når orgasmen nærmer seg har det blitt produsert rikelig med væske i både sædblærene og blærehalskjertelen. Under orgasmen trekker PC-muskelen og de andre musklene rundt penis og endetarmsåpningen seg sammen med regelmessige sammentrekninger omtrent en gang i sekundet. Etter noen sekunder blir rykningene svakere og sjeldnere.

Male_orgasm_phase
Under orgasmen trekker PC-muskelen og de andre musklene seg sammen med rytmiske sammentrekninger og sædvæsken pumpes ut gjennom urinrørsåpningen.

Det er også muskulatur i veggene til urinrøret som hjelper til med å transportere sædvæsken gjennom penis. Sammentrekningene i PC-muskelen og de andre musklene gjør at sædvæsken spruter ut av urinrørsåpningen. Det er vanlig at hele kroppen deltar i orgasmen slik at hele kroppen beveger seg under orgasmen.

4. Oppløsning

Etter orgasmen tømmes svamplegemene for blod igjen slik at penis gradvis går tilbake i størrelse. Hvor raskt dette skjer varierer men kan blant annet ha sammenheng med hvor lenge ereksjonen har vart før orgasmen.

Male_resolution_phase
Under oppløsningsfasen går penis gradvis tilbake til sin opprinnelige størrelse.

Først går penis omtrent halvveis tilbake til størrelsen den hadde før ereksjon. Det tar lengre tid før penis blir helt liten og slapp igjen. Hjertet banker langsommere igjen, pusten blir roligere og mannen slapper av.

Når kan mannen få orgasme igjen?

Etter orgasmen går det en viss tid før mannen kan få full ereksjon og orgasme på nytt. I denne tiden er mannen mindre mottakelig for seksuell stimulering og direkte stimulering av penis kan nå være ubehagelig eller smertefullt. Mange kan også bli veldig trøtte med en gang etter orgasmen. Denne perioden (også kalt refraktærperioden) kan vare fra noen minutter til flere timer, og perioden er kortere for yngre menn enn for eldre.

Forskjellige måter å reagere på

Det er vanlig at de seksuelle følelsene blir sterkere og sterkere helt til mannen får orgasme. Den blå kurven viser et typisk reaksjonsmønster for menn.

Male_type1

De seksuelle følelsene blir raskt sterkere i opphisselsesfasen. Under platåfasen er følelsene sterke hele tiden, inntil de plutselig blir enda mye sterkere under orgasmen. Etter orgasmen faller følelsene raskt tilbake til utgangspunktet igjen.

For unge menn kan opplevelsen av samleie være så overveldende at de får orgasme etter bare noen få sekunder. Den røde kurven viser hvordan de seksuelle følelsene øker veldig raskt. Orgasmen kommer veldig fort og de seksuelle følelsene faller raskt etterpå.

Male_type2

Dette er helt normalt i begynnelsen av et ekteskap og etter hvert som paret får mer erfaring sammen vil mannen få bedre og bedre kontroll over tidspunktet for orgasme. Men hvis mannen ikke får bedre kontroll, kan dette bli et problem. Dette kalles for tidlig sædavgang eller prematur ejakulasjon.

Det finnes medisiner som kan brukes mot for tidlige sædavgang i helt spesielle tilfeller, men for de fleste er det nok å trene PC-muskelen og bruke denne for å bremse spenningen under samleiet. Prestasjonsangst og utrygghet kan også gjøre at sædavgangen kommer for tidlig.

Selv om mannen kan få orgasme etter noen få minutter, er det vanlig at kvinner trenger 20-30 minutter med seksuell stimulering før de kan få orgasme. Når mannen får god kontroll over tidspunktet for sin orgasme kan han utsette sin orgasme slik at den kommer samtidig med kvinnens eller litt senere, slik den blå og fiolette kurven viser.

Male_female

Men det er ingen katastrofe at mannen får orgasme for tidlig eller kvinnen ikke får orgasme i det hele tatt. Mange kvinner forteller at de kan ha stort utbytte av å være sammen med mannen sin seksuelt også uten å få orgasme. Men det kan være frustrerende hvis mannen alltid får orgasme for tidlig mens kvinnen sjelden eller aldri får orgasme.

Som par kan man bruke tid å på lære hverandres kropper bedre å kjenne. Etter hvert som man blir tryggere på å snakke med hverandre om sex kan man også hjelpe hverandre slik at det blir best mulig for begge to. I et varig forhold har man mange år foran seg til å lære både sin egen og ektefellens kropp bedre å kjenne.